perjantai 6. toukokuuta 2016

WHAT TO DO BEFORE YOUR EXCHANGE YEAR

Tää postaus on ehkä nyt enemmän tuleville vaihtareille kuin perheen ja kaverien luettavaks. Päätin siis tehdä postauksen kaikista jutuista mitä kannattaa pitää mielessä ennen vaihtoon lähtöä, ja aijon tehä toisen postauksen missä sit kerron vinkkejä vaihdon ajaks.

1. ROKOTUKSET

Hoidin Suomessa kaikki rokotukset kuntoon Suomen Rotaryn ja oman koulun terkkarin opastuksella. Vaikka tiedettiin, että oon menossa New Yorkin osavaltioon ja osavaltion kouluilla on omat vaatimuksensa rokotuksista, niin niistä ei kukaan mulle maininnut mitään vaan sanottiin, että kaikki on kunnossa.

Tänne tullessa mulla siis ei ollut hepatiitti B rokotusta, joten täällä sen jouduin ottamaan tai en saanut tullat kouluun. Viime viikolla oli viimenen annos siitä, että en oikein ymmärtänyt tuon tarkotusta, mutta näin täällä Jenkeissä tehdään. Ei tuosta paljon ylimääräistä hommaa ollut ja vakuutus korvas noi, mutta ois tietysti helpompi ollut hoitaa vaan Suomessa

Ja, jos joku ei tiennyt mistä hepatiitti B tartunnan voi saada, niin tässä on referenssi thl.fi sivulta:
"HBV tarttuu suojaamattomassa seksissä sekä veren välityksellä esimerkiksi ruiskujen ja neulojen yhteiskäytössä, terveydenhuollossa sekä neulanpistovahingoissa. Lisäksi HBV voi tarttua äidistä lapseen synnytyksen tai imetyksen aikana."

Eli opetuksena tässä, ota kunnolla selvää oman koulupiirisi ja osavaltiosi rokotusvaatimuksista!



2. PAKKAUS

Pakkaus on aina se vaikein homma, ja varmaan monelta oot kuullut että "älä pakkaa liikaa" niin se on aivan totta. Erityisesti jos menet Euroopan ulkopuolelle niin se tyyli on aivan erilainen. Vaikka saatat ennen lähtöä miettiä "Pyh mähän en vaihda pukeutumistyyliä vaihdossa ollenkaan" niin voin kertoa, että olet väärässä. Erityisesti täällä USAssa, ei väliä minne menet niin yoga-housut, UGGit, flipflopit, leggingsit, apparelvaatteet ja urheiluvaatteet on kovassa käytössä.

Muistaakseni painoraja matkalaukulle on 30 kg kieppeillä, joten jos otat tulisia mukaan ja tarttet vielä talvivaatteita ottaa mukaan, niin siinä ei ole paljon tilaa vaatteille, meille annettiin ohjeeks että ottakaa sen verran vaatteita millä pärjäättee kaks ekaa viikkoa. Suosittelenkin ottamaan ne sellaset perusvaatteet jotka kestää sen vuoden. Ja kun alat vähän näkemään millasia vaatteita sun ikäset ihmiset käyttää niin sulautuu paremmin joukkoon jos itse hankit samantapaisia vaatteita, vink vink.

Mulla itsellä oli mukana carry on matkalaukussa vaan NYC softlanding campille vaatteet, sitten matkalaukussa parit kengät, farkut ja pari hyvälaatusempi paita, sillä ne on vieläkin täällä käytössä ja halvempi ostella niitä paitoja esimerkiksi niiden kalliiden farkkujen ja kenkien sijaan.

Lisäks kaikki kosmetiikka ja muut aineet, kannattaa ottaa niitä mukaan vaan sen verran että pärjäät noin ekan viikon, ja sitten siellä kohdemaassa käyt ostamassa kaikki meikit, shampoot sun muut.

Voisin sanoa, että joka paikassa minne olet mahdollisesti menossa vaihtoon on halvempi hintataso ja isompi valikoima kuin Suomessa, joten älä turhaan kanna kamalasti tavaraa 11 kuukauden ajaks ulkomaille. 



3. LÄÄKKEET

Jos sulla on joku lääkitys jota sun pitää ottaa koko ajan, niin hanki sun lääkäriltä englannikielinen resepti ja osta koko vuoden lääkemäärä sulle mukaan. Pidä lääkkeet käsimatkatavaroissa, ja se resepti sun muitten matkustuspapereitten kanssa. Tiiän liian monta vaihtaria joilla on esim. e-pillerit kuukautiskipujen takia tai akneen, ja ei ottanut mukaan vuoden lääkkeitä ja sitten ihmetellään siellä kohdemaassa, että mitä oikeen tekee kun liuska on kohta loppumassa.

Lisäksi suosittelen ottaa mukaan imodiumia ja buranaa, ihan vaan hätävaroiksi. Tottakai ei-reseptilääkkeitä saa mistä vaan, mutta siinä kohtaa kun sulla menee ekoilla viikoilla totaalisesti vatsa sekaisin hostmaan uuden bakteerikannan ja erilaisen ruuan takia, tuntuu mukavemmalta jos itsellä on sitä imodiumia mukana. Ja buranaa nyt on aina hyvä olla mukana.

Itse en noita ei-reseptillisä lääkkeitä oo käyttänyt kaikkia mitä mulla oli mukana, kun tottakai saan host perheeltä niitä jos tarvitsen, mutta hyödyllistä kuitenkin.





4. PAPERIEN TÄYTTÖ

Todennäkösesti (erityisesti Rotarylla) sulle tulee vielä kesällä itse koulupiiriltä, paikalliselta järjestöltä tms papereita täyteltäväksi. Mun piti käydä kesällä vielä koululla ja lääkärillä papereita täyttämässä, joka ei ollut se maailman helpoin homma. Hoida kuitenkin noi jutut nopeesti pois alta, sillä jos ne on myöhässä, sun vaihtovuosi voi ihan tosissaan viivästyä tai jäädä kokonaan välistä. 

Mun siis sports physical, eli lääkärin tarkastus jonka tarttee jos haluu olla koulun urheilujoukkueessa, jonka Suomessa lääkäri teki ei kelvannut siellä, vaikka New Yorkin osavaltio sen vaati tekemään Suomessa. Lisäksi kaikki koulupaperit sun muut mitä osavaltion toimesta piti tehdä, niin ei koulu kelpuuttanut, niin kaikki noi oli vähän niin kuin turhaan, vaikka Rotary ne vaati. Joten parempi
täyttää ne vaikka niitä ei sitten välttämättä tarvitsekaan.



5. NAUTI SUOMESTA

Tiiän, että on vaikeeta pelkästään keskittyä Suomeen ennen lähtöä ihan omasta kokemuksesta. Mutta koita kuitenkin parhaasi. Vaikka täällä vaihdossa onkin vaan 10-12 kuukautta, niin siinä ehtii tulla ikävä ruisleipää, mökkireissuja, kavereita, perhettä ja niin edelleen. Itse vaihdossa kyllä siihen ikävään tottuu, vaikka ei se ihan kokonaan mene pois. Siitä tulee vaan ihan fine juttu. 

Toinen juttu on että älä stressaa liikaa sitä että et ehdi näkemään kaikkia kavereita tarpeeksi ennen kuin lähdet. Sua tulee harmittamaan se stressaukseen tuhlattu aika. 



Kaiken kaikkiaan, tuleville vaihtareille toivon hyvää vaihtovuotta ja hyvää kesää. 

Maija x

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti